Atenție la sumele din avans cumpărături!
- publicat pe 09.07.2024 -

Dacă scoateți bani din firmă fară să îi impozitați, iar aceste sume sunt reflectate în contabilitate ca avans cumpărături/avans cheltuieli/avans trezorerie, trebuie să verificați soldul contului 542 “Avans cumpărături”.

Anul acesta este momentul sa diminuați această sumă prin repartizarea de dividende.

De ce este acum momentul oportun să facem curațenie în firmă?
Chiar dacă multe noutăți legislative care urmează să se aplice au ramas neclare din punct de vedere al momentului implementării lor pe fondul nemultumirii generale a mediului de afaceri și a experților contabili, raportarea SAF-T pentru contribuabilii mici se va aplica de la 1 ianuarie 2025. Totul este deja votat, legea este în vigoare! Cu alte cuvinte, de la 1 ianuarie, expertul contabil va încărca contabilitatea firmei până la cel mai mic detaliu, pe serverele ANAF.
Astfel, inspectorii ANAF vor avea acces la soldul contului 542 “Avans cumpărături”. Un sold mare al acestui cont indică faptul că banii nu mai există în realitate în firmă și că s-a apelat la acest artificiu pentru ca asociatii să scoată banii din firmă fără repartizarea în dividende și impozitarea lor cu 8%.
Marturisesc, din experienta personală, că la un control de fond al unei firme, inspectorul ANAF a cerut să se facă dovada existenței în firmă a soldului din avans cumpărături, respectiv a cerut asociatului ca, printr-un singur transfer din contul personal în contul firmei, să alimenteze contul firmei cu întreaga sumă care în balanță figura înregistrată la avans cumparături.
Soldurile mari din avans cumparături nu se justifică, iar legea spune clar că, la sfarsit de an, fiecare asociat/salariat/administrator trebuie să restituie sumele acordate ca avans cumpărături în timpul anului si necheltuite în anul respectiv. Astfel, la fiecare 31 decembrie, soldul avans cumpărături trebuie să fie zero.
Pana acum, pentru a-i scuti pe antreprenori de aceasta problemă, contabilii recurgeau la un artificiu și mutau, la sfarsitul anului, soldul contului 542 “Avans cumpărături” la 461 “Debitodi diversi” pentru a avea un bilanț curat. La 1 ianuarie a anului următor, fabuloasa sumă era relocată la avans cumparături. Și tot asa creștea și creștea până când asociații hotărau repartizarea de dividende.
Acum ca vom încarca contabilitatea pe serverele ANAF, este datoria noastră, a contabililor, să vă explicăm faptul că nu mai putem recurge la asemenea artificii și este datoria dvs. ca antreprenori și administrator de firmă, sa aveți o contabilitate curată, conformă cu reglementările fiscale.

Cum vrea ANAF, de fapt, să scoatem banii din firmă? Cum este legal?

Pentru a scoate bani din firma cu o frecventa lunară, asociații firmelor trebuie să se angajeze pe firmă sau sa aibă un contract de mandat, ambele contracte presupunand contribuții la stat. După plata contribuțiilor, veniturile nete sunt incasare se salariați/mandatari.
Pentru a avea acces la profiturile firmei din anul curent, asociații trebuie să se întrunească trimestrial în Adunarea Generala Extraordinară a Asociaților și să analizeze trimestrial situația firmei, iar eventualele profituri trimestriale sa fie repartizare în dividende și impozitate cu 8%. Se vor întocmi situații financiare interimare de către experții contabili, iar asociații au obligația să plătească impozitul pe dividende cel târziu la data de 25 a lunii urmatoare celei la care au încasat dividendele. Spre exemplu, pentru a repartiza în dividende profitul aferent primelor două trimestre din 2024, respectiv trimestrul I ce cuprinde perioada ianuarie-martie și trimestrul al II-lea ce cuprinde perioada aprilie-iunie, asociații se pot întruni în cursul lunii iulie și pot decide repartizarea în dividend a profitului acumulat de la începutul anului și până acum sau doar a unei părți din acesta. Cu această ocazie, se vor întocmi situații financiare interimare la 30.06.2024.

Concluzia este că, pe viitor, nu mai putem scoate bani din firmă sub forma avansurilor de cumpărături și va trebui să optăm pentru dividende trimestriale și/sau salarii mai mari. Da, putem da și avansuri de cumpărături, însa situația acestui cont va trebui reglată prin repartizarea de dividende la unul sau mai multe din cele patru momente cheie ale repartizării de dividende, respectiv 31 martie, 30 iunie, 30 septebrie pentru dividendele interimare și la începutul anului următor pentru dividendele anuale repartizate la data întocmirii bilanțului anual.
Celor care au un sold mare în contabilitate la avans cumpărături, le recomand repartizarea de dividende anul acesta.