Impozitarea firmelor in domeniul IT in 2024
- publicat pe 09.06.2024 -
Stiai ca un contract de project management va fi impozitat diferit fata de unul de software development?

De ce merita sa iti faci o firma IT in 2024?
Tot mai multi freelanceri in domeniul IT se gandesc sau decid in anul 2024 sa isi infiinteze un SRL.
Daca nu te-ai gandit la acest lucru pana acum, este momentul oportun sa o faci si sa iti infiintezi o firma pentru a presta servicii IT. Care ar fi motivele?
In primul rand, de la 01 iulie 2024, veniturile nedeclarate se impoziteaza cu 70% din valoarea lor, legiuitorul dorind sa sanctioneze drastic veniturile ale caror sursă nu este identificată. Asadar, daca ai mici colaborari pe platformele de freelancing, declara-le!
In al doilea rand, PFA-urile in sistem real nu mai sunt avantajoase in anul 2024 si, tot incepand cu acest an, a fost eliminata impozitarea pe baza normei de venit in domeniul IT.
Nu in ultimul rand, marile companii in domeniul IT continua trendul externalizarii anumitor servicii. Outsourcing-ul IT permite firmelor mari sa aiba acces la expertiza specializata oferita de tine, reducand totodata costurile operationale prin scaderea cheltuielilor cu salariile, echipamentele si formarea profesionala.
Astfel, infiintatea unei firme iti confera un mediu legal, sigur si facil sa iti oferi serviciile profesionale si te ajuta sa prezinti mai multa credibilitate in fata potentialilor clienti care opteaza pentru outsourcing. Prin intermediul firmei tale, vei oferi o modalitate legala de colaborare, respectiv incheierea unor contracte comerciale de prestari servicii in domeniul IT. Totodata, vei avea mai multa vizibilitate si prestanta si vei prezenta mai multa incredere.

Impozitarea firmelor IT
Firmele cu obiectul de activitate servicii IT, la fel ca orice firma din Romania, pot fi:
  • microintreprinderi, adica platitoare de impozit pe venit (3%) sau
  • firme platitoare de impozit pe profit (16%).
Iata ce conditii trebuie sa indeplinesti ca sa platesti doar 3% impozit pe venit
Conditiile care trebuie indeplinite cumulativ pentru a fi o microintreprindere care plateste impozit pe venit 3% sunt:
  • sa te angajezi cu norma intreaga (8h/zi) pe firma in primele 30 de zile de la infiintarea firmei;
  • sa ai o cifra de afaceri mai mica de 500.000 euro;
  • veniturile din consultanta IT si management in IT sa nu depaseasca 20% din cifra de afaceri a firmei.
Daca ai dubii cu privire la ceea ce inseamna cifra de afaceri, aceasta inseamna totalitatea veniturilor tale din activitatea de exploatare (servicii IT). Din cifra de afaceri sunt excluse alte venituri precum cele obtinute din vanzarea de active sau venituri din diferente de curs valutar, venituri din despagubiri, etc.

Software Developer vs Project Manager
Daca esti project manager si serviciile tale preponderente sunt de project management sau consultanta in IT, firma va fi platitoare de impozit pe profit indiferent daca are sau nu angajati si indiferent de cifra de afaceri. Codul fiscal stipuleaza ca, daca o firma are venituri din management si consultanta in proportie mai mare de 20% din cifra de afaceri, atunci va plati impozot pe profit pentru toate veniturile sale, indiferent de natura lor.

Mare atentie la clauzele contractuale
Clauzele contractuale sunt foarte importante atunci cand inchei un contract de prestari servicii cu clientul. De cele mai multe ori, inspectorii ANAF solicita contractul care sta la baza facturarii clientului pentru a vedea obiectul contractului si a se asigura astfel ca venitul a fost incadrat corect la categoria de impozitare.
Deci fii cat mai exact atunci cand stabilesti obiectul contractului. Daca ai de gand sa te ocupi doar de coding, nu scrie in contract ca oferi si consultanta in IT doar de dragul de a parea ca oferi cat mai multe servicii.

Platitor de impozit pe profit
Trebuie sa stii ca profitul impozabil se calculează ca diferență între veniturile totale și cheltuielile totale ale companiei, ajustate conform prevederilor legale. Ajustările pot include cheltuieli nedeductibile, venituri neimpozabile și alte elemente prevăzute de Codul Fiscal.

Frecventa platilor
Atat impozitul pe venit (3%), cat si impozitul pe profit (16%), se platesc trimestrial.
Ceea ce este important sa stii, este ca anul fiscal se imparte in 4 trimestre si, la sfarsitul fiecarui trimestru, se va plati la stat impozitul aferent trimestrului respectiv. Spre exemplu, pentru cel de-ai doilea trimestru fiscal care cuprinde lunile aprilie, mai si iunie, impozitul se va plati pana la data de 25 iulie.

Vrei mai multe informatii?
Daca vrei mai multii detalii despre impozitare, optiunea de a fi platitor de tva chiar de la momentul deschiderii firmei, modalitatea de facturare a clientilor externi UE si non-UE, workflow-ul contabil si administrativ pe platformele de freelancing, te rog sa ma contactezi cu incredere.